MARANI VELURI SAPERAVI to wino jest całkowicie naturalne, niepoddawane żadnej ingerencji ze strony winiarza. Jego podróż rozpoczyna się od fermentacji w Qvevri i skrupulatnego 3-miesięcznego procesu maceracji na skórkach, po czym zostaje przeniesione do dębowych beczek. Od początku grudnia do końca kwietnia beczki pozostawia się na zewnątrz, co pozwala winu, będąc w ciągłej interakcji ze zmieniającym się środowiskiem przyrody, ustabilizować się i dojrzeć.
Degustacja:
Kolor: Ciemnoczerwony, prawie czarny.
Aromat: Intensywny i złożony, wyczuwalne czarne i czerwone jagody oraz ciasto ze śliwkami, z nutą czarnego pieprzu i mięty.
Smak: Świeży, ze skoncentrowanymi aromatami granatu i jeżyn uzupełniony nutami fenolowymi. Finisz soczysty i pikantny, z wyraźnymi mocnymi taninami.
Podawać do: Grillowanej wołowiny i jagnięciny, wędlin oraz dojrzewających serów. Temperatura serwowania: 16-18°C. Wino wymaga dekantacji przed podaniem.